Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Brexit ja tulliselvitykset 1.1.2021 alkaen

Brexit-siirtymäaika päättyy

Brexit eli Britannian ero Euroopan Unionista tapahtui muodollisesti tammi-helmikuun vaihteessa 2020. Vuoden 2020 loppuun asti käytössä oli siirtymäaika, jolloin kaupankäynnissä noudatettiin samoja menettelyitä ja samoja sääntöjä kuin aikaisemminkin. Niinpä 31.12.2020 asti kaupankäynnissä, laskutuksessa sekä tavaroiden viennissä ja tuonnissa toimittiin ikään kuin Britannia (Yhdistynyt Kuningaskunta) olisi edelleen ollut EU:n jäsen. Mutta 1.1.2021 alkaen kaikki on toisin.

Britannia ja Yhdistynyt Kuningaskunta

  • Yhdistynyt Kuningaskunta (englanniksi United Kingdom) on valtion virallinen nimi. Siitä käytetään lyhennettä UK.
  • Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan kuuluu Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti.
  • Iso-Britanniaan kuuluu Englanti, Wales ja Skotlanti.
  • Pohjois-Irlanti on Irlannin saaren pohjoisosa, joka kuuluu Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan. Pohjois-Irlannilla on kuitenkin erityisasema. Niinpä Brexit vaikuttaa Pohjois-Irlantiin eri tavalla kuin Yhdistyneen Kuningaskunnan muihin osiin.
  • Irlanti eli Irlannin tasavalta (maakoodi: IE) ei kuulu Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan. Irlanti pysyy EU:n jäsenenä ihan normaalisti. Tämä on oleellista, sillä EU-maa Irlannissa on mm. Googlen ja Facebookin Euroopan toimintojen ALV-rekisteröinnit.

Brexit täysillä voimaan 1.1.2021

Mikäli yritykselläsi on kaupankäyntiä Yhdistyneen Kuningaskunnan (eli Iso-Britannian ja/tai Pohjois-Irlannin) kanssa, niin 1.1.2021 alkaen asioiden hoitaminen muuttuu oleellisesti.

  • 1.1.2021 alkaen Iso-Britannia (maakoodi: GB) ei enää ole osa EU:n tullialuetta eikä EU:n veroaluetta. Kaupankäynnissä sekä tullimenettelyissä Iso-Britannia on jatkossa ns. kolmas maa eli EU:n ulkopuolinen maa. Vaikka sovittaisiin tullivapaudesta, niin silti tulliselvitykset on tehtävä aina, kun kyseessä on EU:n ulkorajat ylittävä tavaroiden tuonti tai vienti.
  • Erosopimuksen mukaan Pohjois-Irlannilla on erityisasema. Tullimenettelyiden osalta Pohjois-Irlantia käsitellään ikään kuin se olisi osa EU:n tullialuetta. Sen takia Pohjois-Irlannilla on 1.1.2021 alkaen oma maakoodi, joka on XI.

EU-UK-kauppasopimus

Jouluna 2020 saimme uutisissa tiedon, että EU:n ja Yhdistyneen Kuningaskunnan (UK) välisissä neuvotteluissa on saatu aikaan kauppa- ja yhteistyösopimus. Sopimus sai hyväksynnän UK:n parlamentilta 30.12.2020. Lopullinen vahvistus tarvitaan vielä EU-parlamentilta sekä kaikilta EU-mailta. Kauppasopimuksen hyväksyminen on melkein täysin varmaa, sillä ilman kauppasopimusta tapahtuva Brexit ei olisi kenenkään edun mukaista.

Kauppasopimuksen mukaan EU:n ja UK:n välinen tavaroiden kauppa on jatkossakin tullivapaata. Tullietuuskohtelun edellytyksenä on kuitenkin tavaran alkuperäsääntöjen noudattaminen. Tulli-ilmoituksen yhteydessä tavaroista tulee esittää määrämuotoinen alkuperävakuutus. Britanniasta EU-alueelle tuleva tavara on tullivapaata vain silloin, jos kyseessä on Britannian alkuperätuote ja asiasta on sääntöjen mukaiset dokumentit.

EU:n ja UK:n välisen yhteistyösopimuksen mukaan liikenne EU:n ja UK:n välillä pääsee jatkumaan melko vapaasti, vaikka siihenkin tulee uusia sääntelyitä.

Tullivapaus ei vapauta tulliselvityksistä

On tärkeää muistaa, että tullivapaus ei tarkoita samaa kuin vapaus tulliselvityksistä. Kun tavaraa tuodaan tai viedään EU:n tulli- tai verorajan yli, niin tuonnista ja viennistä on tehtävä tulliselvitykset ja tulli-ilmoitukset, joiden liitteeksi tarvitaan erilaisia määrämuotoisia asiakirjoja.

Tulliselvitys on tehtävä, vaikka kyseessä olisikin pieni tai hinnaltaan vähäinen tavaraerä. Esimerkiksi jos tilaat verkkokaupasta tavaraa, joka tulee EU:n ulkopuolelta (esim. postitse), niin siinä on kyse EU:n ulkopuolelta tapahtuvasta tuonnista, joka on tulliselvitettävä.

Riippumatta siitä, onko tavaratuonti tullivapaata vai maksetaanko siitä tullia, niin arvonlisävero tulee kuitenkin maksaa. Mikäli yksityishenkilö tai ALV-rekisteriin kuulumaton taho tilaa tavaraa EU:n ulkopuolelta, niin tuonnista maksetaan arvonlisäveroa tullille. Mikäli tavaran tilaaja on ALV-rekisteröity yritys, niin silloin ALV-tilitys tehdään Verohallinnolle ja sen tekemistä varten tarvitaan tullauspäätös.

Kun tilaat ja ostat tavaraa yrityksellesi, niin muista aina tämä sääntö: Laskuissa, kauppasopimuksisa ja tuontiasiakirjoissa ostajan tietoina pitää olla yrityksesi virallinen nimi ja yrityksesi ALV-tunniste eli VAT-numero. (Lue lisää kirjoituksesta Verkkokaupasta ostaminen yritykselle.)

Mikäli tavara tulee EU:n ulkopuolelta, niin silloin tulee etukäteen ottaa selvää, mitä tietoja ja asiakirjoja tarvitaan tulliselvitystä varten. Tullauspäätös ja kaikki tullaukseen liittyvät asiakirjat on arkistoitava. Tullauspäätös ja tuontiasiakirjat tarvitaan myös kirjanpitoa varten sekä ALV-tilitystä varten.

Tullimenettelyihin liittyvät ohjeet löytyvät Tullin verkkosivuilta sekä Tullin YouTube-kanavalta.

Maahantuonnin arvonlisäveroon liittyvät ohjeet löytyvät Verohallinnon verkkosivuilta.

Tätä kirjoitusta ja linkkejä on päivitetty 3.1.2021.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories