Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Katso-tunniste korvataan Suomi.fi-tunnistautumisella

Asiointi yrityksen puolesta Verohallinnon sähköisissä palveluissa on tähän asti tapahtunut Katso-tunnisteen avulla. Katso-tunnisteen avulla on myös voinut valtuuttaa tilitoimiston hoitamaan yrityksen veroasioita Verohallinnon sähköisissä kanavissa. Vanhanaikaista tekniikka edustava Katso-tunniste ja Katso-valtuutukset ovat jäämässä pois käytöstä. Tilalle tulee uusi systeemi: Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet.

Suomi.fi-tunnistus

Katso-tunnisteen käyttö oli hankalaa, sillä se oli erillinen tunniste, joka piti erikseen perustaa yrityksen edustajille ja yritysten puolesta asioiville henkilöille. Lisäksi Katso-tunnisteen käyttöön tarvittiin useita eri salasanoja.

Suomi.fi-tunnistus perustuu ihmisillä jo valmiiksi olemassa oleviin sähköisiin tunnisteisiin. Voit käyttää Suomi.fi-tunnistukseen henkilökohtaista verkkopankkitunnusta, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. Tunnistautumisen avulla pääset asioimaan sellaisissa verkkopalveluissa, joissa sinun täytyy todistaa oma henkilöllisyytesi.

Kun tunnistaudut, niin Suomi.fi-tunnistus tarkistaa eri viranomaisrekistereistä, mitä toimivaltuuksia sinulla on. Jos sinut on merkitty kaupparekisteriin jonkin osakeyhtiön toimitusjohtajaksi, niin Suomi.fi-tunnistuksen avulla pääset asioimaan  kyseisen osakeyhtiön puolesta.

Suomi.fi-valtuudet

Suomi.fi-valtuuksien avulla yksityishenkilöt ja yritykset voivat valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan asioita omasta puolestaan. Suomi.fi-palvelussa on useita eri valtuuskoodeja, joiden avulla voidaan määritellä, millaisten asioiden hoitamiseen valtuutus annetaan. Lisäksi valtuuden voimassaoloaika voidaan määritellä vapaasti, kuitenkin niin että 25 vuotta on pisin mahdollinen aika.

Kirjautumalla Suomi.fi-valtuuksien verkkopalveluun pääset myös tarkistamaan, mitä valtuuksia sinä tai yrityksesi on antanut ja mitä valutuuksia sinä tai yrityksesi on saanut. Ja tietenkin voimassa olevia valtuuksia voi myös poistaa. Ja päättyneen valtuuden voi uusia.

Valtuuta tilitoimistosi Suomi.fi-palvelussa

Suomi.fi-valtuudet alkavat toimia Verohallinnon palveluissa marraskuusta 2018 alkaen. Katso-tunniste toimii osassa palveluita vielä siirtymävaiheen aikana, mutta Katso-tunniste on tarkoitus poistaa käytöstä vuoden 2019 aikana.

2018 marraskuussa ja 2019 vuoden alussa käyttöön tulevissa uusissa sähköisissä palveluissa eivät enää toimi vanhat Katso-tunnisteella annetut valtuutukset. Joissain erikoistapauksissa tilanne joudutaan ratkaisemaan siten, että Katso-valtuutuksia päivitetään. Useimmissa tapauksissa on kuitenkin helpointa, että siirrytään heti käyttämään Suomi.fi-valtuuksia.

Jotta tilitoimisto pystyy kunnolla hoitamaan kaikki sovitut toimet asiakkaansa puolesta, on hyvin suositeltavaa, että tilitoimiston asiakkaat antavat tilitoimistolle valtuudet Suomi.fi-palvelussa ennen marraskuuta 2018.

Tilitoimisto Relipe (Relipe Oy, Y-tunnus 1919594-4) on tehnyt omille asiakkailleen valmiin valtuuspyynnön Suomi.fi-palveluun. Valtuuspyyntö sisältää valtuudet veroasioiden hoitamiseen, työnantajasuoritusten hoitamiseen sekä muihin yritystoiminnan asiointipalveluihin.

Hyväksy tilitoimiston valtuuspyyntö seuraavasti:

  • Mene verkko-osoitteeseen suomi.fi/valtuudet
  • Klikkaa painiketta Tunnistaudu.
  • Tunnistaudu käyttämällä verkkopankkitunnusta tai mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.
  • Pääset vaihtamaan asiointiroolia (yksityishenkilö vai yritys) klikkaamalla Vaihda käyttäjäroolia.
  • Valitse Valtuudet-osiosta kohta Valtuuspyynnöt.
  • Tarkista sinulle tai yrityksellesi tulleen valtuuspyynnön sisältö: Onko valtuutettavaksi merkitty oikea taho? Ja ovatko valtuutuksen asiat oikein?
  • Mikäli tilitoimiston lähettämä valtuuspyyntö on mielestäsi asiallinen, niin vahvista valtuus. Tarvittaessa voit muuttaa valtuuden voimassaoloaikaa ennen valtuuden vahvistamista.
  • Mikäli valtuuspyyntö sisältää sellaisia valtuuksia, joita et halua myöntää, niin älä vahvista valtuuspyyntöä. Sen sijaan voit itse luoda valtuuden, jossa on oikeat tiedot. Tai ota yhteyttä tilitoimistoon, niin teemme uuden valtuuspyynnön korjatuilla tiedoilla.

Suomi.fi-verkkopalvelun sisällä on ohjelinkkejä, joita kannattaa hyödyntää. Siellä on myös ohjevideoita Suomi.fi-valtuuksista.

Ohjevideo Valtuuspyynnön vahvistaminen näyttää, miten voit hyväksyä (eli vahvistaa) sinulle tai yrityksellesi tulleen valtuuspyynnön.

Myös Verohallinnon verkkosivuilta löytyy ohjeita: Näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasioiden hoitamiseen.

Artikkelissa olevia tietoja ja linkkejä on päivitetty viimeksi 5.12.2019.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories