Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Yrittäjä, VARO valelaskuja ja harhaanjohtavaa kaupustelua

Kuluttajansuojalaki ja kuluttajansuojaviranomaiset suojelevat kuluttajaa vilpillisiä myyjiä vastaan. Kuluttajansuoja suojelee kuluttajaa eli yksityistä ihmistä, joka ostaa tavaroita tai palveluita itsensä tai perheensä yksityiseen kulutukseen.

HUOMAA: Kuluttajansuoja ei suojele elinkeinonharjoittajaa eikä yrityksiä! Kun toimit elinkeinonharjoittajana (yrittäjänä), puhelinmyyjät ja kaupustelijat lähestyvät sinua paljon ovelammin ja aggressiivisemmin kuin jos olisit tavallinen kuluttaja.

MUISTA: Aina kun joku ottaa yhteyttä sinuun, siksi että sinulla on yritys, ole tarkkana ja varuillasi.

Harhaanjohtavia puhelinmyyjiä

Kun yrityksesi on merkitty Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin, sinulle alkaa tulla yhteydenottoja yrityksiltä, jotka pyrkivät myymään yrityksellesi erilaisia palveluita tai tuotteita. Monet puhelinmyyjät esittelevät itsensä ja asiansa aivan asiallisesti, mutta jotkut puhelinmyyjät käyttävät harhaanjohtavaa puhetapaa.

Puhelinmyyjä voi antaa vaikutelman, että hän edustaa jotain virallista tahoa, vaikka kyseessä on kaupallinen yritys. Yritys saattaa käyttää vakuuttavan kuuloista nimeä (esim. yritysrekisteri), mutta kyse on silti vain kaupallisesta palvelusta eikä mistään virallisesta rekisteristä.

Jotkut puhelinmyyjät esittävät asiansa siten, että kyseessä olisi yrityksesi tietojen tarkistaminen tai päivittäminen esim. puhelinluetteloon tai yrityshakemistoon. Mikäli yrityksesi ei ole aikaisemmin tilannut kyseiseltä yritykseltä mitään palvelua, niin tosiasiassa hän on myymässä sinulle maksullista hakemistopalvelua. Tietojen päivittäminen tarkoittaakin käytännösä maksullisen tilauksen tekemistä.

Jos haluat päästä ei-toivotuista puhelinmyyjistä helposti eroon, sano heti puhelun alussa: En osta mitään. En tilaa mitään. En tee teidän kanssanne mitään sopimusta. Ja sitten sulje puhelin.

Jos olet kiinnostunut kuulemaan, mitä asiaa soittajalla on, ota ensin selville, mikä taho sinuun otti yhteyttä ja missä tarkoituksessa:

  • Kuka soitaa ja mistä yrityksestä? Kirjoita henkilön ja yrityksen nimi muistiin.
  • Kysy yrityksen virallista nimeä, niin että voit tarkistaa yrityksen rekisteröinnin YTJ:n yrityshausta.
  • Pyydä yrityksen yhteystiedot ja verkkosivujen osoite, jotta voit käydä katsomassa yrityksen verkkosivuilta, mitä he kertovat palveluistaan siellä.
  • Mikäli myyjän tarjoama palvelu tuntuu kiinnostavalta, pyydä saada tarjouksen tiedot ja sopimusehdot kirjallisesti, jotta voit tutkia niitä kunnolla ennen kuin tilaat palvelun. Hätäisesti puhelimessa tehty tilaus tai ostopäätös on harvoin kovin onnistunut.

Ennen kuin vastailet myöntävästi puhelinmyyjän kysymyksiin ja ennen kuin annat puhelinmyyjän pyytämiä tietoja, ota selville:

  • Mitä sinulle/yrityksellesi ollaan myymässä?
  • Mitkä ovat tarjotun palvelun ehdot ja hinnat?
  • Mitä hyötyä tarjotusta palvelusta olisi sinulle/yrityksellesi?
  • Jos teet sopimuksen, miten sopimuksesta pääsee eroon?

TÄRKEÄÄ: Älä tee puhelimessa mitään sopimusta äläkä anna pyydettyjä tietoja, jos et ole täysin varma, että tiedät, mistä on kyse.

VARO: Jos vastailet myöntelevästi puhelinmyyjän kysymyksiin, saatetaan sinun vastauksesi tulkita suostumukseksi tarjottuun sopimukseen. Myös suullinen sopimus on sitova.

Jos et halua ostaa mitään tai tehdä sopimusta, on tärkeää sanoa suoraan ja selvästi: En tee kanssanne mitään sopimusta, en tilaa teiltä mitään, enkä osta mitään.

Jos puhelinmyyjä tulkitsee asian niin, että olette tehneet sopimuksen, niin yleensä myyjäyritys lähettää postitse tilausvahvistuksen, jossa on kerrottu sopimuksen ehdot. Jos tilausvahvistus ei vastaa sitä, mitä olette sopineet, reklamoi kirjallisesti.

Varo valelaskuja

Jos sinulle/yrityksellesi tulee tarjouskirje tai laskun näköinen kirje, selvitä kunnolla, mistä on kyse:

  • Mikä yritys tai organisaatio on lähettänyt sen?
  • Mistä palvelusta on kyse?
  • Mitkä ovat palvelun ehdot?

Jos kirje näyttää laskulta, niin selvitä, onko se oikea lasku? Oikeat laskut koskevat palveluita tai tavaroita, joita yrityksesi on oikeasti tilannut. Myös oikeat laskut on aina syytä tarkistaa: Vastaako lasku sitä, mistä on sovittu? Onko laskun lähettäjänä oikea taho? Jos lasku ei vastaa tekemääsi sopimusta tai siinä on virheitä, on tärkeää, että reklamoit laskusta – mieluiten kirjallisesti.

Jos laskun (tai laskun näköisen tarjouksen) on lähettänyt sinulle entuudestaan tuntemattoman taho, kyseessä on todennäköisesti valelasku. Kun et ole ollut missään yhteydessä laskun lähettäjään eikä ole mitään oikeaa laskutettavaa, niin kyseessä ei voi olla oikea lasku. Älä koskaan maksa valelaskua. Valelaskuja ei myöskään tarvitse reklamoida.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories