Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Yrityksen perustaminen, osa 0: Elinkeinotoiminnan alkaminen ennen perustamistoimia

Elävässä elämässä asiat eivät aina mene virallisten ohjeiden mukaisessa järjestyksessä. Joskus voi käydä niinkin, että olet aloittanut elinkeinotoiminnan jo ennen kuin huomaat ajatella, että pitäisiköhän perustaa yritys ja tehdä virallinen perustamisilmoitus.

ESIMERKKI: Käsitöiden tekeminen on usein vain harrastus, josta ei tule verotettavaa tuloa. Ystävät ja sukulaiset saattavat innostua ostamaan tekemiäsi tuotteita. Mikäli otat vastaan maksuja, jotka kattavat ainoastaan materiaalikuluja, niin sinulle ei tule verotettavaa voittoa. Kannattaa kuitenkin laittaa talteen kaikki kuitit, niin että voit todistaa, että harrastuksestasi ei ole tullut voittoa. Mikäli käsitöiden myynti on pienimuotoista etkä tavoittele voittoa (vaan ainoastaan kulujen kattamista), niin tällaista toimintaa ei yleensä pidetä elinkeinotoimintana vaan harrastuksena.

Mikäli harrastuksesi muuttuu ammattimaiseksi ja alat ottaa vastaan maksuja, jotka kattavat materiaalikulujen lisäksi myös sinun työpanostasi, niin kyse ei olekaan enää pelkästä harrastuksesta vaan elinkeinotoiminnasta. Harrastaja on muuttunut elinkeinonharjoittajaksi viimeistään silloin, kun toiminta on suunnitelmallista ja sillä pyritään saamaan itselle ansiotuloa.

On siis mahdollista, että olet kirjanpitovelvollinen ja verovelvollinen harjoittamastasi elinkeinotoiminnasta jo ennen kuin olet ehtinyt tai hoksannut tehdä virallista yrityksen perustamisilmoitusta. Tästä ei kuitenkaan kannata hätääntyä, sillä pieni viivästys perustamisilmoituksen tekemisessä ei yleensä aiheuta ongelmia. Tärkeintä on, että elinkeinotoiminnan tuloista ja menoista pidetään kirjanpitoa alusta lähtien ja että elinkeinotoiminnan tiedot ilmoitetaan viimeistään kyseisen verovuoden veroilmoituksella.

Perustamisilmoitus kannattaa tietenkin tehdä mahdollisimman pian, kun huomaat että toimintasi on muuttunut elinkeinotoiminnaksi. Ilmoituslomakkeen täyttämisessä kannattaa käyttää apuna kirjanpitäjää tai muuta asiantuntijaa.

Mikäli aloittamasi elinkeinotoiminta on hyvin pienimuotoista, niin sinun ei välttämättä tarvitse rekisteröidä yritystäsi kaupparekisteriin, vaan ilmoitus verohallinnolle riittää. Yritystoiminta täytyy rekisteröidä myös kaupparekisteriin, mikäli harjoitat elinkeinotoimintaa kiinteässä toimipaikassa ja/tai mikäli aiot palkata henkilökuntaa. Kaupparekisteriin rekisteröityminen on tarpeen myös silloin, mikäli haluat käyttää jotain muuta yritysmuotoa kuin ammatinharjoittaja (yksityinen elinkeinonharjoittaja) tai mikäli haluat rekisteröidä toiminnallesi toiminimen.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories