Tilitoimisto Relipen BLOGI

Tilitoimisto Relipen blogia pitää KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja Johanna Sirkiä, joka on myös Relipe Oy:n omistaja.
Blogin kirjoittajalta
Käsittelen tilitoimiston blogin artikkeleissa yritystoimintaan ja taloushallintoon liittyviä kysymyksiä. Kirjoitan asioista lähinnä pienten yritysten, mikroyrittäjien sekä aloittavien yrittäjien näkökulmasta. Tarkoituksena on antaa käytännönläheisiä neuvoja erilaisiin tilanteisiin sekä linkkejä luotettaviin tietolähteisiin.
Joistain asioista saatan antaa melko yksityiskohtaisia neuvoja. Nämä kirjoitukset eivät kuitenkaan ole täydellisiä eivätkä tyhjentäviä ohjeita, vaan pikemminkin esimerkkejä asioista, joihin tulisi kiinnittää huomioita. Tarkempia ja kattavampia ohjeita voit löytää kirjoituksissa olevien linkkien avulla. Lisäksi kannattaa muistaa, että kirjanpitoa ja verotusta koskevat säännökset muuttuvat jatkuvasti, joten vanhemmissa kirjoituksissa saattaa olla osittain vanhentunutta tietoa.
Tilitoimiston asiakas, ota yhteyttä kirjanpitäjään ja kysy tarkempia neuvoja, kun olet epätietoinen jostain seikasta.
Terveisin, Johanna Sirkiä
kirjanpitäjä (KLT), yritysneuvoja
Blogin artikkelit uusimmasta alkaen
Vuosittain vaihtuvat tärkeät luvut ja prosentit
Sosiaalivakuutusmaksujen sekä verovapaiden matkakustannuskorvausten ja luontoisetujen määrät vaihtuvat vuosittain. Viivästyskorkojen perusteena olevaa viitekorkoa tarkistetaan puolivuosittain. Tässä artikkelissa olevien linkkien avulla voit tarkistaa kulloinkin voimassa olevat taksat, prosentit ja muut tärkeät numerotiedot. (Päivitetty 30.01.2023.)
Brexit ja tulliselvitykset 1.1.2021 alkaen
Brexit eli Yhdistyneen Kuningaskunnan ero EU:sta tulee täysillä voimaan 1.1.2021. Jouluna 2020 saadun neuvottelutuloksen mukaan tullivapaus säilyy EU:n ja Britannian välisessä kaupassa. Kuitenkin tulliselvitykset on tehtävä aina, kun tavaraa viedään tai tuodaan EU-rajan yli.
Yritystoiminnan tuloverotus 5: Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö
Verotuksessa henkilöyhtiöt ovat elinkeinoyhtymiä. Ne ovat verotettavan tuloksen laskentayksikköjä. Henkilöyhtiön tulot, menot ja verotettava tulos ilmoitetaan elinkeinoyhtymän veroilmoituksella. Verotuksessa tulo-osuudet jaetaan yhtiömiehillä verotettavaksi. Varsinaisia verovelvollisia ovat henkilöyhtiön osakkaat eli yhtiömiehet. (Päivitetty 21.11.2021.)
Yritystoiminnan tuloverotus 4: Osakeyhtiö ja OY-yrittäjä
Osakeyhtiö ja omistaja-yrittäjä ovat erillisiä verovelvollisia. Yhtiön ja yrittäjän väliset järjestelyt vaikuttavat siihen, miten verotus tapahtuu ja kuinka suureksi yritystoiminnan kokonaisverotaakka muodostuu. Tässä artikkelissa käydään läpi verotukseen vaikuttavia kysymyksiä oy-yrittäjän näkökulmasta. (Päivitetty 20.11.2021.)
Yritystoiminnan tuloverotus 3: Osakeyhtiö ja osuuskunta
Osakeyhtiö ja osuuskunta ovat yhteisöjä. Ne ovat omistajistaan erillisiä oikeushenkilöitä ja erillisiä verovelvollisia. Yhteisöt maksavat tuloveroa 20% verotettavasta tulosta. Lisäksi voi tulla maksettavaksi Yle-vero. (Päivitetty 21.11.2021.)
Yritystoiminnan tuloverotus 2: Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi
Elinkeinotoimintaa harjoittava henkilö ja hänen toiminimi-yrityksensä ovat juridisesti yksi ja sama. Tämän takia verotus tapahtuu eri tavalla kuin yhtiömuotoisissa yrityksissä. Toiminimi-yrittäjällä on kuitenkin useita sellaisia veroetuja, joita ei ole muissa yritysmuodoissa. (Päivitetty 21.11.2021.)
Yritystoiminnan tuloverotus 1: Yritysmuotojen vertailua
Verotuksessa on paljon asioita, joissa eri yritysmuodot ovat tasavertaisia. Esimerkiksi ALV tilitetään samalla tavalla kaikissa yritysmuodoissa. Sen sijaan tuloverotuksessa on oleellisia eroja yritysmuotojen välillä. Kaikissa yritysmuodoissa on kuitenkin omat hyvät puolensa. (Päivitetty 20.11.2021.)
Oman yrityksen osakkeiden ilmoittaminen veroilmoituksella
Jos omistat yksityisen (ei-pörssinoteeratun) osakeyhtiön osakkeita, sinun tulee lisätä tieto omistamistasi osakkeista omalle veroilmoituksellesi. Myös osuuskuntien osuudet on ilmoitettava lukuunottamatta tavallisia osuuskaupan tai osuuspankin osuuksia. (Päivitetty 4.4.2022.)
Irtaimen käyttöomaisuuden korotetut poistot 2020-2023
Elinkeinotoiminnassa tai maataloudessa kalenterivuosina 2020-2023 käyttöön otetuista uusista koneista ja kalustosta voidaan tehdä korotetut poistot verovuosina 2020-2023.
Vaihto-omaisuuden inventaariossa lasketaan varaston arvo
Inventointi on yrityksen varastossa olevan vaihto-omaisuuden listaamista ja arvon laskemista. Vaihto-omaisuutta ovat myytävät hyödykkeet sekä tuotantoprosessissa kuluvat aineet ja tarvikkeet. Vaihto-omaisuus luokitellaan tase-erien mukaan.
Tuloslaskelman ja taseen kaavat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Suomen lainsäädännön mukaiset tuloslaskelman kaavat ja taseen kaava rinnakkaisteksteinä kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti. Lisäksi linkit kirjanpitoa koskevaan lainsäädäntöön suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Layouts for income statement and balance sheet in Finnish, Swedish and English
Layouts according to the Finnish Accounting Ordinance: Profit and loss account (income statement) and balance sheet in Finnish, Swedish and English. Translations of Finnish acts and decrees on accounting and financial statements.
Scheman för resultaträkning och balansräkning på finska, svenska och engelska
Scheman för resultaräkning och balansräkning enligt Finlands bokföringsförordning. Parallella texter på finska, svenska och engelska. Länkar till författningar på finska, svenska och engleska.
Yhtiön edunsaajien tiedot ilmoitettava kaupparekisteriin
Yritysten velvollisuutena on huolehtia, että PRH:n kaupparekisterissä on oikeat, ajantasaiset tiedot yrityksestä. Kaupparekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat mm. toimitusjohtaja, hallituksen jäsenet ja varajäsenet, tilitarkastajat, yrityksen osoite, osakepääoma ja yhtiöjärjestys. Heinäkuusta 2019 alkaen kaupparekisteriin tulee ilmoittaa myös yrityksen edunsaajat. (Päivitetty 20.11.2021.)
Toimitusaika ja laskujen jaksotus Procountorissa
Toimitusaika on se ajankohta tai ajanjakso, jolloin asiakas saa sen suoritteen (tavaran tai palvelun), josta asiakasta laskutetaan. Procountorissa toimitusaika voidaan määritellä laskukohtaisesti tai erikseen kullekin laskuriville. Toimitusaika on tärkeä tieto kirjanpidon jaksotusten tekemiseksi.
Katso-tunniste korvataan Suomi.fi-tunnistautumisella
Verohallinnon sähköisissä palveluissa käytössä olleet Katso-tunniste ja Katso-valtuutukset ovat jäämässä pois käytöstä. Tilalle tulee uusi systeemi: Suomi.fi-tunnistus ja Suomi.fi-valtuudet.
Henkilöiden tuloverotus muuttuu 2018-2019
Verokorttien ja ennakkoverojen muutokset sekä tuloveroilmoitukset hoidetaan marraskuusta 2018 alkaen OmaVero-järjestelmässä.
Onko kulu tai meno vähennyskelpoinen elinkeinotoiminnassa?
Yritystoiminnan menojen verovähennyskelpoisuudesta säädetään elinkeinoverolain 7 §:ssä: ”Vähennyskelpoisia ovat elinkeinotoiminnassa tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot ja menetykset.” (Päivitetty 5.12.2019.)
Ordlistor och termbanker
Länkar till ordlistor och termbanker, som ger definitioner och översättningar om olika begrepp och termer på finska, svenska, engelska och flera andra språk. (Uppdaterad 20.11.2021.)
Glossaries and Term Banks
Glossaries and Term Banks for understanding specific terms and translating words betweeen Finnish, Swedish, English and other languages. (Updated on 20 Nov 2021.)
Sanastoja ja termipankkeja
Täältä saat linkit viranomaistahojen ja ammatillisten organisaatioiden laatimiin sanastoihin ja termipankkeihin, joista löydät käännökset ja selitykset eri alojen ammattitermeistä ja lakitermeistä. (Päivitetty 20.11.2021.)
Firma, yritys ja yhtiö eivät ole synonyymejä
Kaikki yritykset eivät ole yhtiöitä eivätkä kaikki yhtiöt ole yrityksiä, mutta kaikilla yrityksillä ja kaikilla yhtiöillä on nimi eli toiminimi eli firma.
Osakeyhtiön tuloverotuksen muutoksia marraskuussa 2017
Yhteisöjen tuloverotuksen menettelyihin tuli muutoksia. Ennakkoveromenettely, koronlaskenta ja tuloverojen viitenumerot muuttuivat. Tuloverotuksen hoitaminen siirtyi OmaVeroon.
Procountor liittyi Finago-tuoteperheeseen
1.10.2017 alkaen Procountor-ohjelmistoa markkinoidaan FINAGO-tuotemerkin alla. Accountor-konserniin kuuluvat Procountor Oy ja Tikon Oy yhdistyivät 1.1.2018 ja nimeksi tuli Accountor Finago Oy.
Jäitkö ilman työmatkakorvauksia? Vähennä kulut omalla veroilmoituksellasi!
Matkakulujen verovähennyksiä koskevat ohjeet palkansaajille, toiminimi-yrittäjille ja oy-yrittäjille. Ohjeita myös työvälineistä ja muista tulonhankkimiskuluista. (Päivitetty 21.11.2021.)
Työmatkakulut, verovapaat päivärahat, km-korvaukset ja muut matkakulukorvaukset
Ohjeet eri matkoihin ja matkakulujen erilaisiin tilanteisiin. Matkakulujen laskuttaminen, korvaaminen ja vähentäminen verotuksessa. Miten ja milloin kulukorvaus on saajalleen veropaa? (Päivitetty 19.11.2021.)
Muutoksia verohallinnon systeemeissä vuodenvaihteessa 2016-2017
Vuoden 2017 alussa tuli muutoksia verohallinnon järjestelmiin. Muutokset koskivat lähinnä ALV:tä ja muita oma-aloitteisia veroja. Verotili poistui ja tilalle tuli OmaVero-palvelu.
Ajopäiväkirja
Ajopäiväkirjaa tarvitaan, jotta saadaan verotusta varten eritellyt tiedot työajoista ja yksityisajoista. Täältä saat paperille tulostettavan ajopäiväkirjan sekä linkit verohallinnon ohjeisiin. (Päivitetty 20.11.2021.)
Myyntiin liittyvät hyvitykset, alennukset, ennakkomaksut ja hyvityslaskut
Ohjeita laskun laatimiseen, kun asiakkaalle annetaan maksuhyvitystä tai hinnan alennusta tai pitää tehdä hyvityslasku tai maksu on tapahtunut ennakkoon. (Päivitetty 5.12.2019.)
Arvonlisäveron määrän laskeminen
Näin lasketaan veroton hinta, verollinen hinta ja ALV:n määrä. Helpot ohjeet ja laskukaavat ALV-erittelyiden rahamäärien laskemiseen.
Myyntitositteen laatiminen
Mitä tietoja myyntitositteella täytyy olla? Yleiset ja kevennetyt laskuvaatimukset myyntilaskuille ja myyntikuiteille. Milloin riittää kevennetyt ja milloin pitää olla yleisten vaatimusten mukaiset laskutiedot?
Uusi kirjanpitolaki vähentää tilinpäätösvelvollisuuksia 1.1.2016 alkaen
Joulukuussa 2015 hyväksytyt kirjanpitolain muutokset toivat helpotuksia erityisesti mikroyritysten ja pienyritysten tilinpäätösten laatimiseen.
Yrityksen perustaminen, osa 0: Elinkeinotoiminnan alkaminen ennen perustamistoimia
Joskus voi käydä niinkin, että olet aloittanut elinkeinotoiminnan jo ennen perustamisilmoitusta. Silti laita aina kaikki toimintaan liittyvät tulot ja menot kirjanpitoon ja tositteet talteen ja varaudu veroilmoituksen tekoon.
Liikkeenharjoittajilla säilyy mahdollisuus murrettuun tilikauteen myös 1.1.2016 jälkeen
Joulukuussa 2015 Eduskunnan talousvaliokunta korjasi kirjanpitolain muuttamista koskevaa lakiesitystä, siten että liikkeenharjoittajilla säilyy sittenkin mahdollisuus murrettuun tilikauteen myös 1.1.2016 jälkeen.
Verovelvollisuus ja muut vastuut työsuhteessa, freelancerina, ammatinharjoittajana, vapaana taitelijana…
Työntekoon ja ansiotuloihin liittyy monia lakisääteisiä velvollisuuksia ja vastuita. Ne ovat erilaisia työsuhteessa ja itsenäisesti työskenneltäessä.
Euromääräisten maksujen pyöristäminen lähimpään 5 senttiin
Viiden sentin pyöristyssääntö koskee vain maksusuorituksia. Hinnat ja arvonlisäverot on laskettava sentilleen.
Miten toimitaan kun myyjä ilmoittaa hinnan ilman arvonlisäveroa (ALV 0%)?
Yrityksille tarkoitetuissa hinnastoissa hinnat ilmoitetaan usein ilman arvonlisäveroa. Merkintä ALV 0 % voi tarkoittaa eri tilanteissa eri asioita.
Mitä tarkoittaa palkkalaskelmalla oleva päivärahamaksu (info-tieto)?
Palkasta perittävä sairausvakuutusmaksu koostuu sairaanhoitomaksusta ja päivärahamaksusta. Ne käyttäytyvät verotuksessa eri tavoin ja sen takia päivärahamaksun laskennallinen osuus esitetään palkkalaskelmalla erillisenä tietona.
Liikkeenharjoittajan tilikauden muutos vuonna 2016
Tämä on jatkoa kirjoitukseen ”Kirjanpitolain muutos voi tuoda liikkeenharjoittajalle veroyllätyksen”. Onneksi kirjanpitolakia ei sittenkään muutettu sellaisella tavalla, että tätä ongelmaa olisi muodostunut liikkeenharjoittajille, joilla on murrettu tilikausi.
Kirjanpitolain muutos voi tuoda liikkeenharjoittajalle veroyllätyksen
Hallituksen esityksessä kirjanpitolain muuttamiseksi (HE 89/2015) oli ongelma niiden liikkeenharjoittajien kannalta, joilla on murrettu tilikausi.
Yrityksen perustaminen, osa 3: Yritysmuodon valinta ja perustamisasiakirjojen laadinta
Kun valitset yritysmuotoa suunnittelemallesi liiketoiminnalle, ota huomioon mm. liikekumppanien määrä, tarvittava alkupääoma sekä liiketoiminnan vastuukysymykset.
Yrityksen perustaminen, osa 2: Suunnittele ja tee laskelmia
Suunnitelmat ja laskelmat kannattaa tehdä mahdollisimman konkreettisesti: mitä myydään, kenelle, miten, mihin hintaan jne. Suunitelmien ja laskelmien tulisi olla realistisia ja niissä pitäisi ottaa huomioon kaikki yritystoimintaan liittyvät lakisääteiset velvollisuudet ja muut realiteetit.
Yrityksen perustaminen, osa 1: Hanki tietoa
Yrittäjänä olet vastuussa asioista paljon laajemmin kuin tavallinen ihminen tulee ajatelleeksi. Yrittäjänä et voi välttää omaa vastuutasi sillä, että et tiennyt jotain asiaa. Yrittäjän vastuulla on ottaa selvää asioista omatoimisesti. Ennen kuin teet yrityksen perustamisilmoitusta tai muita oikeudellisesti velvoittavia toimenpiteitä, kannattaa ottaa kunnolla selvää asioista.
Yrityksen perustamisilmoituksen sudenkuopat
Yrityksen perustamisilmoituksessa on kohtia, jotka voivat muodostua ansoiksi. Ne voi välttää, kun suunnittelet kunnolla ja otat selvää asioista. Kannattaa myös käyttää apuna tilitoimistoa.
Älä perusta yritystä hätiköiden!
Yrityksen perustamisilmoituksen tekeminen on vaarallisen helppoa, ainakin näennäisesti. Yritystoiminnan onnistuneeseen aloittamiseen tarvitaan paljon muutakin kuin perustamisilmoitus.
Verkkokaupasta ostaminen yritykselle
Yritykselle ostettaessa on huolehdittava, että arvonlisäverot menevät oikein ja että hankinnoista saadaan kunnolliset tositteet kirjanpitoon. Sitä varten täytyy verkkokaupan asiakastietoihin tallentaa asiakkaana olevan yrityksen tiedot.
Yrittäjä, VARO valelaskuja ja harhaanjohtavaa kaupustelua
Tärkeitä varoituksia varsinkin uusille yrittäjille! Millä tavoilla yrittäjiä yritetään huijata, vedättää ja petkuttaa? Ja miten vaarat voi välttää? (Päivitetty 21.11.2021.)
Financial administration terminology in Finnish, Swedish and English
Accounts and layouts for Profit and Loss Account (or Income Statement) and for Balance Sheet in Finnish, Swedish and English.
Taloushallinnon terminologiaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Kirjanpitoasetuksen mukaiset tuloslaskelman ja taseen kaavat sekä kirjanpitotilien luettelot. Rinnakkaistekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Taloushallinnon paperilomakkeita
Paperille tulostettavia pdf-lomakkeita kirjanpitoa varten: käteismyynnit, myyntitapahtumat eri maksutavoin, matkalasku, kululasku, ajopäiväkirja.
Ostokuitit ja ostolaskut
Yritykselle tehdyistä ostoista ja muista hankinnoita tulee saada tositteet, joissa on riittävän tarkat tiedot myyjästä, ostajasta ja liiketoimen sisällöstä.
Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus
Y-tunnus on yrityksen tai muun yhteisön tunnisteena käytettävä numerosarja. Y-tunnus tulee merkitä yrityksen asiakirjoihin ja lomakkeisiin.
ALV-tunniste eli VAT-numero
Tositteille tulee merkitä yritysten (myyjän ja ostajan) arvonlisäverotunnisteet. Suomen sisäisissä liiketoimissa ALV-tunnisteena on Y-tunnus.
Mitä tositteita kirjanpitoon tarvitaan?
Tositteen avulla yksilöidään ja todennetaan liiketapahtuman sisältö. Tositteita ovat mm. kuitti, lasku, kauppakirja, vuokrasopimus, osamaksusopimus, velkakirja, tiliote, matkalippu, matkalasku, ajopäiväkirja.
Arvonlisäveron pikakurssi
Arvonlisävero eli ALV on kulutusvero, joka kohdistuu palveluiden ja tavaroiden kuluttajiin. Veronkantajina toimivat yritykset, jotka myyvät ALV:n alaisia tavaroita tai palveluita.
Kirjanpitoon tarvitaan kunnolliset tositteet
Kirjanpito perustuu tositteisiin. Kaikista liiketapahtumista (ostoista, myynneistä, maksuista, lainoista, sopimuksista jne.) tulee olla riittävän tarkat tositteet.
Oppilastyöt, sivuhommat ja verotus
Pääsääntö on, että kaikista tuloista maksetaan veroa. Ainoastaan sellaiset tulot ovat verovapaita, jotka on laissa erikseen säädetty verovapaiksi.
Bokföringsbyråns nya nätsidor Relipe.fi
Bokföringsbyrå Relipe och bokförare Johanna Sirkiä finns i web-adressen relipe.fi fr.o.m. 2015.
Relipe.fi on tilitoimiston uusi verkko-osoite
Tämä relipe.fi-sivusto on Tilitoimisto Relipen uusi verkkosivusto, joka korvaa vuoden 2015 alkuun asti käytössä olleen relipe.com-verkkosivuston.
New web site for accounting office Relipe
Relipe.fi is the new web site address of Relipe Ltd replacing relipe.com which was in use until 2015.
Etsi tietoa tilitoimiston blogista
Etsi blogin kirjoituksia käyttämällä hyväksesi blogin kategorioita ja avainsanoja sekä hakutoimintoa.
Blogin kategoriat
Jokainen artikkeli on liitetty 1–3 kategoriaan. Kategoriat on ryhmitelty pääkategorioihin ja alakategorioihin. Alakategoriaan kuuluva artikkeli kuuluu samalla saman kategoriaryhmän pääkategoriaan.
Klikkaa alla olevia kategorioita, niin saat hakutuloksena kyseiseen kategoriaan kuuluvat artikkelit.
Blogin avainsanat
Blogi-artikkeleihin voi liittyä yksi tai useita avainsanoja.
Klikkaa avainsanaa, niin saat hakutuloksena listan artikkeleita, joihin kyseinen avainsana on liitetty.
Hakutoiminnot
Relipe.fi-sivuston yleinen hakukenttä löytyy jokaisen sivun yläreunasta valikon yhteydestä. Hakukenttä aukeaa, kun klikkaat suurennuslasi-kuvaketta.
Kirjoita hakukenttään etsimäsi sana ja paina enter-näppäintä tai klikkaa Hae/Search-painiketta.
Jos haluat etsiä tarkasti tietyllä fraasilla (peräkkäsillä sanoilla), niin lisää ”lainausmerkit fraasin alkuun ja loppuun”.
Kun haluat kohdistaa hakutoiminnon pelkästään Tilitoimiston blogissa oleviin kirjoituksiin, käytä alla olevaa hakukenttää.