Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Ajopäiväkirja

Ajopäiväkirjan pitäminen on tarpeen, jotta työajot saataisiin vähennettyä verotuksessa. Verotuksessa vähennyskelpoisia työajoja ovat elinkeinotoiminnan tai muun tulonhankkimistoiminnan harjoittamisen takia tapahtuneet työajot. Voit tulostaa itsellesi ajopäiväkirjan tästä. (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan.)

Erilaisia tilanteita: työajot ja muut ajot

Kodin ja työpaikan väliset matkat eivät (yleensä) ole työajoa eivätkä työmatkaa, vaan ne ovat yksityisajoa. Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää omalla henkilökohtaisella veroilmoituksella halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan. Tämän verovähennyksen tekemiseen ei yleensä tarvita ajopäiväkirjaa. Kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on omavastuu, joten näitä kuluja ei saada kokonaan vähennettyä verotuksessa.

Varsinaiset työmatkat ja varsinaiset työajot ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia kuluja. Jotta vähennykset voidaan tehdä, pitää työajoista ja muista työmatkakuluista olla riittävän tarkat selvitykset esim. ajopäiväkirjan ja/tai matkalaskujen avulla.

Mikäli työskentelet palkansaajana toisen palveluksessa ja käytät omaa autoasi myös työajoihin, niin voit laskuttaa työnantajaltasi km-korvaukset matkalaskulla. Yleensä riittää, että selostat ja erittelet työajojen tiedot matkalaskulla. Voit käyttää ajopäiväkirjaa muistiinpanojen tekemiseen, mutta jatkuva ajopäiväkirjan pitäminen ei yleensä ole tarpeen.

Mikäli olet saanut työnantajalta autoedun ja haluat, että autoedun verotuksessa huomioidaan todelliset km-määrät, niin silloin sinun tulisi pitää ajopäiväkirjaa, josta selviää vuoden aikana ajettujen yksityisajojen ja työajojen km-määrät.

Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja (eli toiminimi-yrittäjä) ja käytät samaa autoa sekä yksityisajoihin että työajoihin, niin sinun tulee pitää ajopäiväkirjaa kaikista ajoista. Verotuksen kannalta ei ole oleellista, onko auton omistajaksi merkitty sinut henkilökohtaisesti vai toiminimesi, sillä toiminimi-yritys on sama verovelvollinen kuin yrittäjä itse.

Ajopäiväkirja sähköisesti tai paperilla

Ajopäiväkirjan tekemiseen on olemassa olemassa erilaisia sähköisiä sovelluksia, joiden avulla ajopäiväkirja muodostuu osittain automaattisesti. Niitä voit etsiä esim. googlaamalla ”sähköinen ajopäiväkirja” tai ”automaattinen ajopäiväkirja”.

Vihkonmuotoisia ajopäiväkirjoja myydään melkein kaikissa kirjakaupoissa ja paperitavaraa myyvissä liikkeissä.

Voit tulostaa ajopäiväkirjan sivuja tästä (Linkki aukeaa uuteen ikkunaan): Paperille tulostettava ajopäiväkirja (pdf-tiedosto, vaakasuuntainen A4-lomake)

Tilitoimisto Relipen BLOGI

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories