Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

ALV-tunniste eli VAT-numero

18.05.2015 | Arvonlisävero

Arvonlisäverotukseen ja tulliselvityksiin liittyvien ilmoitusvelvollisuuksien takia on tärkeää, että kaupankäynnin osapuolina olevat yritykset identifioidaan tarkasti ja selvästi. Euroopan Unionissa (EU) yritysten identifiointiin käytetään ALV-tunnistetta eli VAT-numeroa.

Suomessa kotimaan sisällä käytävässä kaupassa ALV-tunnisteena käytetään Y-tunnusta. Laskulla ja/tai kuitilla tulee näkyä myyjänä olevan yrityksen virallinen nimi ja Y-tunnus. Kun ostajana on yritys, niin myös sen nimi ja Y-tunnus tulee merkitä laskulle.

Kun kauppaa käydään eri EU-maiden välillä, niin silloin laskulle tulee merkitä osapuolina olevien yritysten ALV-tunnisteet eli ALV-numerot. Arvonlisävero (ALV) on englanniksi value added tax (VAT), joten ALV-tunnistetta kutsutaan yleensä VAT-numeroksi.

Suomalaisten yritysten ALV-tunniste eli VAT-numero muodostetaan Y-tunnuksesta siten, että numerosarjan alkuun lisätään maatunnus FI ja numerosarjassa oleva tavuviiva poistetaan. Esimerkiksi Relipe Oy:n Y-tunnus on 1919594-4 ja VAT-numero on FI19195944.

Suomessa Y-tunnus ja VAT-numero sisältävät saman numerosarjan, mutta muissa EU-maissa on erilaisia käytäntöjä. Laskulla saattaa näkyä erikseen yrityksen rekisterinumero ja VAT-numero. VAT-numeron tunnistaa siitä, että sen alussa on kahdesta kirjaimesta muodostuva maatunnus. Arvonlisäverotuksen kannalta on oleellista tietää vastapuolen VAT-numero.

Suomalaisten yritysten Y-tunnukset ja voimassa olevan ALV-rekisteröinnin voi tarkistaa YTJ-tietopalvelusta. Muiden EU-maiden yritysten voimassa olevan ALV-rekisteröinnin voi tarkistaa Euroopan komission verkkopalvelusta.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd. She has worked as a private entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories