Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

ALV-tunniste eli VAT-numero

Arvonlisäverotukseen ja tulliselvityksiin liittyvien ilmoitusvelvollisuuksien takia on tärkeää, että kaupankäynnin osapuolina olevat yritykset identifioidaan tarkasti ja selvästi. Euroopan Unionissa (EU) yritysten identifiointiin käytetään arvonlisäverotunnistetta eli ALV-tunnistetta eli VAT-numeroa,  englanniksi VAT number tai VAT id.

Suomessa kotimaan sisällä käytävässä kaupassa ALV-tunnisteena käytetään Y-tunnusta. Laskulla ja/tai kuitilla tulee näkyä myyjänä olevan yrityksen virallinen nimi ja Y-tunnus. Kun ostajana on yritys, niin myös sen nimi ja Y-tunnus tulee merkitä laskulle.

Kun kauppaa käydään eri EU-maiden välillä, niin laskulle tulee merkitä osapuolina olevien yritysten ALV-tunnisteet eli ALV-numerot. Arvonlisävero (ALV) on englanniksi value added tax (VAT), joten ALV-tunnistetta kutsutaan yleensä VAT-numeroksi.

Mikäli kaupankäynnin osapuolena on EU-alueen ulkopuolelle sijoittunut yritys, jolla ei ole eurooppalaista VAT-numeroa, niin silloin VAT-numeroa ei tietenkään voi ilmoittaa. Tässä tapauksessa kyseinen ulkomainen yritys täytyy identifioida muulla tavalla luotettavasti. Kaupankäynnin osapuolena olevan eurooppalaisen yrityksen tositetiedoissa täytyy kuitenkin aina antaa ALV-tunniste eli VAT-numero.

Suomalaisten yritysten ALV-tunniste eli VAT-numero muodostetaan Y-tunnuksesta siten, että numerosarjan alkuun lisätään maatunnus FI ja numerosarjassa oleva tavuviiva poistetaan.

ESIMERKKI: Jos suomalaisen yrityksen Y-tunnus olisi 2012345-6, niin silloin kyseisen yrityksen VAT-numero olisi FI20123456. (Tässä esimerkissä käytetty Y-tunnus ei todellisuudessa kuulu millekään yritykselle, sillä siinä on virheellinen tarkistenumero.)

Suomessa Y-tunnus ja VAT-numero sisältävät saman numerosarjan, mutta muissa EU-maissa on erilaisia käytäntöjä. Laskulla saattaa näkyä erikseen yrityksen rekisterinumero ja VAT-numero. VAT-numeron tunnistaa siitä, että sen alussa on kahdesta kirjaimesta muodostuva maatunnus. Tietoa eri EU-maiden ALV-tunnisteista löydät verohallinnon sivuilta.

Arvonlisäverotuksen kannalta on oleellista tietää vastapuolen VAT-numero (tai Y-tunnus). Sen avulla voit tarkistaa, onko kyseinen yritys ALV-rekisteröity. Suomalaisten yritysten Y-tunnukset ja voimassa olevan ALV-rekisteröinnin voit tarkistaa YTJ-tietopalvelusta. Muiden EU-maiden yritysten voimassa olevan ALV-rekisteröinnin voit tarkistaa Euroopan komission verkkopalvelusta.

Tämä artikkeli on julkaistu 18.05.2015. Artikkelia on päivitetty 13.06.2022.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories