Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Euromääräisten maksujen pyöristäminen lähimpään 5 senttiin

Suomessa nykyisin käytössä oleva rahayksikkö on euro (EUR). Euro on ollut tilivaluuttana käytössä 1.1.1999 alkaen. Siihen asti käytössä ollut Suomen markka kytkettiin euroon muuntokertoimella 5,94573 markkaa = 1 euro. Markkoja ja pennejä kuitenkin käytettiin Suomessa vielä vuoden 2002 alkuun asti, jolloin uudet euromääräiset setelit ja kolikot tulivat käyttöön. Välivaiheen aikana (1999 – 2002) Suomen markka oli siis vain yksi euron ilmenemismuoto, sillä markan ja euron välinen vaihtokurssi oli kiinteä 1.1.1999 alkaen.

Euron sadasosa on sentti. Eurojärjestelmässä on myös yhden ja kahden sentin kolikot ja ne ovat laillisia maksuvälineitä myös Suomessa. Yhden ja kahden sentin kolikoille ei kuitenkaan käytännössä ole tarvetta Suomessa, sillä Suomessa on jo vuonna 2000 päätetty, että käteismaksut pyöristetään lähimpään viiteen senttiin. Laki euromääräisten maksujen pyöristämisestä (27.10.2000/890) tuli voimaan vuoden 2002 alussa, jolloin eurot ja sentit tulivat käyttöön käteisrahana (seteleinä ja kolikkoina).

Silloin tällöin voi lukea tai kuulla ihmisten valitusta siitä, miksi kauppiaat ilmoittavat hinnat sentin tarkkuudella mutta veloittavat maksut pyöristettyinä. Luullaan, että maksujen pyöristäminen olisi kauppiaiden päätös, mutta tämä on virheellinen käsitys. Käteismaksut pyöristetään lähimpään 5 senttiin, koska Suomessa on lainsäädännön tasolla päätetty niin. Tilisiirtona tai korttimaksuna (tai muuten sähköisesti) tapahtuvat maksut voidaan maksaa sentin tarkkuudella. Sen sijaan käteisellä rahalla (seteleinä ja kolikkoina) Suomessa tapahtuvat maksut pyöristetään lähimpään 5 senttiin.

Hinnat ja ALV:n määrä on kuitenkin aina ilmoitettava sentin tarkkuudella. Silti myös sentin tarkkuudella laskettavissa hinnoissa joudutaan tekemään pyöristyksiä. Arvonlisäveron lisääminen hintaan ja ALV-erittelyn laskeminen johtavat usein siihen, että veroton hinta tai verollinen hinta tai molemmat sisältävät sentin murto-osia. Niinpä kuitilla ja kirjanpidossa olevat sentin tarkat tiedot ovat nekin useimmiten pyöristettyjä tietoja, joissa sentin kymmenesosat ja sadasosat on pyöristetty senteiksi.

Joissain tilanteissa on kuitenkin tapana ja on jopa aiheellista ilmoittaa myyntihinnat sentin kymmenesosan tarkkuudella. Näin toimitaan esimerkiksi polttonesteiden litramääräisten hintojen ilmoittamisessa.

Pyöristäminen lähimpään viiteen senttiin ei siis koske hintoja eikä ALV-erittelyä vaan ainoastaan maksutapahtumia.

Esimerkki: Asiakas ostaa 3 kappaletta tuotteita, joiden hinta on 4,99 euroa/kappale. Ensin lasketaan hinnat yhteen ilman pyöristystä: 4,99 + 4,99 + 4,99 = 14,97 euroa. Mikäli asiakas maksaa ostoksensa käteisellä (seteleinä ja kolikkoina), niin 14,97 euroa pyöristetään 14,95 euroksi. Mikäli asiakkaalla sattuu olemaan 1 tai 2 sentin kolikoita, hän voi käyttää niitä maksamiseen, mutta siitä huolimatta maksu on 14,95 euroa.

Jos asiakas maksaa luottokortilla tai pankkikortilla, niin maksu voidaan periä pyöristämättä tai pyöristettynä. Kauppiaan on tietenkin noudatettava johdonmukaista käytäntöä eli on valittava jompi kumpi toimintatapa: korttimaksut pyöristetään lain määräämän ohjeen mukaan tai sitten niitä ei pyöristetä.

Artikkelissa olevia linkkejä on päivitetty viimeksi 3.10.2020.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories