Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Yritystoiminnan tuloverotus 1: Yritysmuotojen vertailua

Verotuksessa on paljon kysymyksiä, joiden kohdalla eri yritysmuodot ovat tasavertaisia. Esimerkiksi arvonlisäverotus, työantajan sivukulut ja ajoneuvoverotus tapahtuvat samojen sääntöjen mukaan riippumatta siitä, mikä on valitsemasi yritysmuoto.

Yritysmuotoja vertailtaessa oleellinen kysymys on elinkeinotoiminnan tuloksen tuloverotus. Yritystulon tuloverotus tapahtuu eri yritysmuodoissa eri tavalla. Yritysmuotojen edullisuus  tuloverotuksen kannalta riippuu monista eri seikoista, jotka voivat vaihdella yrityksen elinkaaren aikana. Lisäksi verotusta koskevat säännöt muuttuvat melkein vuosittain. Niinpä on mahdotonta antaa kaikkiin tilanteisiin sopivaa, varmaa ja yleispätevää vastausta, että mikä yritysmuoto olisi edullisin nyt ja tulevaisuudessa.

Kaikkia yritysmuotoja voi kuitenkin käyttää verotuksellisesti järkevällä tavalla. Kaikissa yritysmuodoissa on omat hankaluutensa ja omat hyvät puolensa.

Tässä kirjoitussarjassa pyrin antamaan helppotajuisen yleiskatsauksen yritystoiminan tuloverotuksesta yrittäjän näkökulmasta. Artikkeleissa on mukana linkkejä Verohallinnon ohjeisiin, joista löydät tarkempia tietoja eri kysymyksistä.

Verohallinnon verkkosivuilta VERO.FI löytyy kattavasti tietoa yritysten verokysymyksistä:

Joskus voi olla vaikea löytää Verohallinnon verkkosivuilta juuri sitä ohjetta, jota tarvitsisi. Tämän takia olen kerännyt Tilitoimiston blogin artikkeleihin linkkejä Verohallinnon ohjeisiin, jotka liittyvät artikkeleissa käsiteltyihin asioihin. Käytän itsekin blogin artikkeleiden linkkiluetteloita apuna, kun haluan nopeasti löytää jonkin tietyn Verohallinnon ohjeen.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on KLT-kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is KLT-qualified accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd (Finland). She has worked as entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories