Relipe Oy - Tilitoimisto - Redovisningsbyrå - Accounting Firm

Älä perusta yritystä hätiköiden!

27.09.2015 | Yrityksen perustaminen

Yrityksen perustaminen on yksi (ja joskus ihan hyväkin) vaihtoehto työuran jatkamiseksi, kehittämiseksi tai uudenlaisen työn aloittamiseksi. Yritysidean saaminen voi kuitenkin olla yhtä vaarallista kuin äkkirakastuminen tai muu äkillinen innostuksen puuska. Silloin tulee helposti tehtyä hätiköityjä siirtoja, jotka myöhemmin osoittautuvat vähemmän onnistuneiksi. Yrittäjäksi ryhtymisessä on hyötyä innostuksesta ja omatoimisuudesta, mutta tätä energiaa kannattaa käyttää oikeisiin kohtiin ja oikeassa järjestyksessä.

Moni näyttää ajattelevan, että yrityksen perustaminen olisi sama kuin yrityksen rekisteröinti kaupparekisteriin ja verohallinnon rekistereihin. Virallisissa lomakkeissa yrityksen perustaminen tarkoittaa tietysti näitä virallisia rekisteröintitoimia. Käytännössä yrityksen perustaminen on paljon muuta. Se on kuin parisuhteen perustaminen. Toimivaa parisuhdetta ei perusteta pelkästään rekisteröimällä avioliitto. Jo ennen rekisteröintiä täytyy (ja kannattaa) tehdä työtä asian eteen – sekä yrityksessä että parisuhteessa.

Yrityksen rekisteröiminen ja avioliiton solmiminen ovat virallisia rekisteröintitapahtumia, joilla on juridista merkitystä. Ne vaikuttavat moniin sellaisiinkiin asioihin, joita ihmiset eivät tule ajatelleeksi. Kumpaakaan ei kannata tehdä pelkästään siksi, kun tulipa mieleen tällainenkin idea. Naimisiin mennään yleensä vasta sitten, kun yhdessä asumista on jo kokeiltu jonkin aikaa. Vastaavasti yrityksen virallinen perustamisilmoitus (rekisteröinti kaupparekisteriin ja verohallintoon) kannattaa lähettää vasta sitten, kun yrityssuunnitelmat ovat konkreettisia ja käytännön työ liiketoiminnan käynnistämiseksi on alkanut.

Yrityksen perustamisilmoitus on nykyään helppo tehdä. Se on jopa vaarallisen helppoa. Samalla Y-lomakkeella voi ilmoittaa perustettavan yrityksen tiedot sekä kaupparekisteriin että verohallinnolle. Perustamislomake on kohtuullisen helppoa täyttää. Yrityksen perustamisen muut vaiheet ovat yleensä paljon työläämpiä. Niinpä on aivan inhimillistä, että monet hoitavat perustamisilmoituksen ensimmäisenä ja aivan liian hätäisesti.

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Kirjoittaja/Author: Johanna Sirkiä

Johanna on kirjanpitäjä, yritysneuvoja ja Relipe Oy:n omistaja. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 1998 alkaen. — Johanna is accountant, business advisor and owner of Relipe Ltd. She has worked as a private entrepreneur since 1998.

Blogin kategoriat / Blog Categories