Yrityksen perustaminen on yksi (ja joskus ihan hyväkin) vaihtoehto työuran jatkamiseksi, kehittämiseksi tai uudenlaisen työn aloittamiseksi. Yritysidean saaminen voi kuitenkin olla yhtä vaarallista kuin äkkirakastuminen tai muu äkillinen innostuksen puuska. Silloin tulee helposti tehtyä hätiköityjä siirtoja, jotka myöhemmin osoittautuvat vähemmän onnistuneiksi. Yrittäjäksi ryhtymisessä on hyötyä innostuksesta ja omatoimisuudesta, mutta tätä energiaa kannattaa käyttää oikeisiin kohtiin ja oikeassa järjestyksessä.
Hätiköinti liittyy usein ajatukseen siitä, että yrityksen perustaminen olisi sama asia kuin yrityksen rekisteröinti kaupparekisteriin ja verohallinnon rekistereihin. Virallisissa ohjeissa ja lomakkeissa yrityksen perustamisella toki tarkoitetaan juui yrityksen virallisia rekisteröintitoimia. Mutta viranomisille ilmoitettava virallinen ”perustaminen” on todellisuudessa vain pieni (ja helpoin) osa yritystoiminnan perustamista ja käynnistämistä.
Käytännössä yrityksen perustaminen on paljon muutakin kuin pelkkä rekisteröintitapahtuma. Yrityksen perustamista voisi verrata parisuhteen perustamiseen. Toimivaa parisuhdetta ei perusteta pelkästään rekisteröimällä avioliitto. Jo ennen rekisteröintiä täytyy (ja kannattaa) tehdä työtä asian eteen – sekä yrityksessä että parisuhteessa.
Yrityksen rekisteröiminen ja avioliiton solmiminen ovat virallisia rekisteröintitapahtumia, joilla on juridista merkitystä. Ne vaikuttavat moniin sellaisiinkiin asioihin, joita ihmiset eivät tule ajatelleeksi. Kumpaakaan ei kannata tehdä pelkästään siksi, kun tulipa mieleen tällainenkin idea. Naimisiin mennään yleensä vasta sitten, kun kumppaniin on tutustuttu ja yhdessä asumista on jo kokeiltu jonkin aikaa.
Myös yrityksen virallinen perustaminen (perustamisilmoitus kaupparekisteriin ja verohallintoon) kannattaa tehdä vasta sitten, kun yritystoiminnan suunnitelmat ovat konkreettisia ja käytännön työ liiketoiminnan käynnistämiseksi on alkamassa tai alkanut.
Ennen yrityksen virallista perustamista (ennen perustamisilmoituksen tekemistä) kannattaa ottaa selvää yritystoimintaan liittyvistä asioista ja suunnitella omaa liiketoimintaa. Neuvontaa ja suunnitteluapua voit saada esimerkiksi tilitoimistosta.
Alla olevien linkkien kautta löydät lisää neuvontapalveluita sekä ohjeita tietojen löytämiseen ja suunnitelmien tekemiseen. Hanki tietoa ainakin sen verran, että et lankea heti ensimmäisiin sudenkuoppiin.
Tilitoimisto Relipen BLOGI
Yrityksen suunnittelu, perustaminen ja verovelvollisuus
- Älä perusta yritystä hätiköiden
- Yrityksen perustaminen, osa 0: Elinkeinotoiminnan alkaminen ennen perustamistoimia
- Yrityksen perustaminen, osa 1: Hanki tietoa
- Yrityksen perustaminen, osa 2: Suunnittele ja tee laskelmia
- Yrityksen perustaminen, osa 3: Yritysmuodot ja perustamisasiakirjat
- Yrityksen perustamisilmoituksen sudenkuopat
- Verovelvollisuus ja muut vastuut työsuhteessa, freelancerina, ammatinharjoittajana, vapaana taitelijana...
- Oppilastyöt, sivuhommat ja verotus
- Firma, yritys ja yhtiö eivät ole synonyymejä
- Yritystoiminnan tuloverotus eri yritysmuodoissa